dijous, 4 de setembre del 2008

Els multicinemes Amposta tanca després de funcionar set anys i mig sense llicència d'activitat

Jordi Marsal // ACN // 04.09.2008 10.06 h Ref. 447719 // 0 caràcters

Amposta.- L'alcalde d'Amposta, el convergent Manel Ferré, ha confirmat a l'ACN que els multicinemes Amposta tancaran les seves portes indefinidament, a partir del proper dilluns, per regularitzar la seva situació després de funcionar durant set anys i mig, des de la seva inauguració, sense la preceptiva llicència d'activitat. L'anunci del tancament s'hauria produït per iniciativa del propi empresari, Joan Lluís Ripollés, després que l'Ajuntament d'Amposta hagi rebut una denúncia requerint els permisos. Ferré ha dit que 'no tenia constància' de la situació. Amb onze sales i inaugurat el febrer de 2001, el complex del polígon de Tosses és l'espai de projecció més gran de les Terres de l'Ebre.



04.09.2008 10.06 h // Jordi Marsal // ACN Ref. 447719

De moment, els gestors dels multicinemes han comunicat el tancament al consistori, formalment, per efectuar les reformes necessàries a les instal·lacions que permetin aconseguir, després de set anys i mig de funcionament, la pertinent llicència d'activitat. Així les coses, el consistori condicionarà la reobertura a l'obtenció del permís, segons l'alcalde. A més, ha puntualitzat, l'empresa té la intenció d'adaptar les sales als canvis que durant aquest temps han experimentat normatives com les mesures antiincendis en el cas dels materials ignífugs i la compartimentació.

L'alcalde ha explicat que la voluntat de l'empresari de tancar portes a partir d'aquest proper dia 8 de setembre hauria evitat un decret d'alcaldia forçant aquesta mesura. Assegurant en tot moment desconèixer la situació totalment irregular del complex –'jo suposava que tenien llicència d'activitat' -, ha explicat que l'Ajuntament s'ha adonat de la situació arran la bateria de denúncies presentada per l'empresa constructora. 'Ni l'Ajuntament ni la direcció general de Jocs i Espectacles de la Generalitat els l'havien demanat', ha declarat.

Segons Ferré, la manca de llicència d'activitat, requerida per a qualsevol tipus d'establiment o empresa, s'hauria produït arran la seva tramitació després que el consistori requerís a Ripollés més informació o autoritzacions pertinents. 'En l'interin que demanem aquesta informació i la finalització del termini durant la qual s'havia d'aportar es van inaugurar els multicinemes', ha explicat. L'establiment va obrir amb normalitat, però la informació o els tràmits pendents, que Ferré no ha sabut precisar, no van arribar mai a les oficines municipals durant els últims set anys i mig.

Un cas 'no inusual'

Es tractaria d'un cas, segons precisa el mateix alcalde, 'que no és normal però no inusual' en la regulació de l'obertura d'establiments d'aquest tipus, atès que mentre es tramitaven els requisits pendents l'empresa s'hauria posat en marxa i l'Ajuntament no hauria parat compte a l'hora de tancar l'expedient. En aquesta línia, ha recordat que algunes empreses de l'oci són autoritzades a obrir amb llicències provisionals que, finalment, obtenen les defintives. Aquest però, ha reconegut, no era el cas.

Ferré, d'altra banda, ha descartat la imposició d'algun tipus de sanció cap a l'empresa gestora dels multicinemes, un extrem que ha reservat en el cas que les instal·lacions no complissin els requisits sol•licitats pels serveis tècnics municipals, cas en el qual es podria aplicar també el 'tancament cautelar'.

Inaugurats el 15 de febrer de 2001, els multicinemes Amposta es van convertir en el complex de projecció més important de les Terres de l'Ebre amb onze sales i una capacitat per a 1.550 espectadors. Durant el temps, però, el seu funcionament ha anat acumulant crítiques i reclamacions dels usuaris. El projecte, un dels primers referents de la zona lúdica Tosses XXI, està impulsat per l'empresari Joan Lluís Ripollés, soci en diversos negocis amb el llavors alcalde de la ciutat i ara senador per CiU, Joan Maria Roig, com ara la promoció d'una polèmica urbanització a la serra de Ronda de Màlaga a través de la societat Hort dels Capellans, SL.

D'altra banda, l'equip de govern convergent ha acusat a la societat constructora denunciant de voler fer xantatge al consistori per aconseguir legalitzar una de les seves obres requerint els informes tècnics i de tramitació dels multicinemes. A més, hauria presentat instàncies també inquirint sobre la situació legal d'altres establiments (com la discoteca Metro, que segons Ferré té el seu expedient en regla) i actuacions urbanístiques (Montsianell, tancada ja per Urbanisme, o, fins i tot, la urbanització de Fadesa, que es troba al terme municipal de l'Aldea), així com denunciant presumptes activitats irregulars de l'arquitecte municipal, que l'implicat hauria rebatut.