dilluns, 27 d’octubre del 2008

L'Ajuntament d'Amposta només ha executat un 16,85% de les obres previstes per aquest 2008

Cristina Fornós // ACN // 27.10.2008 // 19.15 h Ref. 457596 // 0 caràcters

Amposta.- L'Ajuntament d'Amposta ha donat a conèixer aquest dilluns el grau actual d'execució de les inversions previstes pel consistori per aquest 2008, que se situa en el 16,85% del pressupostat. El grup municipal del PSC, que es troba en l'oposició juntament amb ERC, ha criticat durament aquesta xifra, que ha qualificat de 'rècord' a la baixa, quan queden dos mesos per finalitzar l'any. L'alcalde d'Amposta, el convergent Manel Ferré, ha atribuït aquest baix nivell d'execució a la crisi econòmica, que ha fet reduir els impostos sobre la construcció i la venda de patrimoni, i ha respost que aquesta xifra 'no és tan baixa' com la de les execucions de l'Estat i la Generalitat a les Terres de l'Ebre.
27.10.2008 19.15 h // Cristina Fornós // ACN Ref. 457596

Durant el ple de l'Ajuntament d'Amposta, que ha tingut lloc aquest dilluns, Ferré ha afegit que el govern espanyol 'no sols no executa' els projectes sinó que 'els retira de la planificació de l'any que ve'. Tot i el baix nivell d'execució, l'alcalde ha manifestat que determinats projectes municipals 'possiblement tiraran endavant d'aquí a finals any' i ha ressaltat que la setmana vinent s'obriran les pliques que s'han presentat per al projecte d'aparcament soterrat, que s'ubicarà davant del mercat. Pel que fa a altres projectes no executats esmentats pel grup del PSC, Ferré ha fet referència a la remodelació de l'antic escorxador, argumentant que és l'Incasòl qui ha d'adjudicar l'obra 'i no acaba de tirar endavant'.

L'alcalde ha reconegut que el pressupost aprovat per al 2008 era 'molt ambiciós i potent' però 'lligat a la conjuntura econòmica i a la venda de patrimoni'. Ferré ha concretat que el pressupost per al 2009 serà 'molt auster' i amb un control 'estricte' de la despesa, tot i que també inclourà inversions importants, pel qual el consistori assumirà 'més endeutament', amb l'objectiu d'endegar obres previstes per enguany i poder fer de 'locomotora' de l'obra pública.

El portaveu del grup socialista, Antoni Espanya, ha expressat la 'sorpresa' del PSC davant la xifra d'execució dels projectes del 2008, que suposa una inversió executada de 2 MEUR dels 15,8 MEUR previstos per a inversions. Després que Ferré 's'excusés' dient que 'no hi ha venda de patrimoni', Espanya ha criticat que el 65% del pressupost d'inversions del 2008 'es finança amb contribucions especials', el que és 'pura gestió'. Com a exemple, Espanya ha explicat que en el projecte dotat de major pressupost –la segona fase del polígon de Tosses, que ascendeix a 5,7 MEUR- 'no s'ha executat res', i que sumant-hi partides com les de la piscina descoberta, els nous locals d'entitats, la remodelació de l'antic escorxador o la nova comissaria de la Policia Local s'ascendeix a 12,5 MEUR –el 75% de les obres pressupostades-, xifra de la qual 'no s'ha executat ni un cèntim'. Així, el PSC ha criticat que l'equip de govern 'batrà el rècord dels ajuntaments democràtics' a la

baixa, ja que els socialistes calculen que a finals del 2008 'només serà capaç d'executar un 20% del pressupost d'inversions'.

Polèmica amb el terreny destinat a l'Escola d'Arts i Disseny

D'altra banda, el ple de l'Ajuntament ha aprovat la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que fa referència a la qualificació de la zona esportiva situada davant del pavelló firal. Aquesta àrea, de més de 7.500 metres quadrats, ha estat qualificada ara com a zona per a equipaments culturals, ja que el consistori hi ubicarà l'Escola d'Art i Disseny municipal. Ferré ha concretat que aquests 7.500 metres quadrats per a equipaments esportius 'no es perden' sinó que 'es traslladen' a una altra àrea, encara per determinar. El grup d'ERC ha estat especialment crític amb aquesta modificació, ja que el terreny on s'instal·larà l'Escola està al costat del poliesportiu, les pistes 'i el lloc on es desenvolupa el projecte del centre de tecnificació esportiva', pel qual ERC creu que l'Escola 'ha d'anar a un altre lloc'.

La portaveu del grup republicà, Marta Cid, ha defensat l'ús esportiu d'aquest terreny i ha manifestat que 'tot apunta' a que els 7.500 metres quadrats de zona esportiva es traslladin al Poblenou del Delta, fora del nucli urbà d'Amposta. Cid ha criticat que el nucli 'hagi de renunciar' a aquest espai i que l'alcalde i l'equip de govern 'no saben on aniran a parar aquests metres', tot i que ja s'hagi aprovat la modificació del POUM.

Aprovada la moció de rebuig al projecte Castor

El ple també ha aprovat aquest dilluns l'ampliació del dimensionat comercial d'Amposta en 4.913 metres quadrats, que estaran ubicats a la zona del Pla de Millora Urbana (PMU) Cementiri Sud, i la segona fase del pla parcial Sud-2 Valletes, amb l'abstenció dels dos grups de l'oposició. A més, totes les mocions presentades al plenari han prosperat. ERC ha proposat una moció que demanava que la Policia Local faci una campanya informativa sobre les seves competències en matèria de trànsit. El grup socialista ha presentat una moció que demana a l'Estat un canvi en la legislació que permeti als regidors dels ajuntaments la delegació del seu vot per possibilitar els permisos de maternitat i paternitat dels càrrecs electes.

Finalment, CiU ha presentat una moció referent a la 'territorialització del 0,7%' de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques que es destina a finalitats socials, que ha estat aprovada per unanimitat, i una darrera moció de rebuig a la ubicació de la planta terrestre d'emmagatzematge de gas natural en el terme municipal d'Alcanar (Montsià) inclosa en el projecte Castor, moció en suport a l'Ajuntament i a la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia. Aquesta moció ha estat aprovada amb el vot contrari del PSC. La regidora socialista Lluïsa Lizárraga ha justificat en vot en contra argumentant que el projecte 'ha tingut moltes fases i ja se'n va canviar la ubicació que es va voler consensuar amb el territori', així com ha afirmat que 'no es pot mostrar el rebuig sinó que s'han de fer al·legacions al projecte'.