divendres, 15 de gener del 2010

Amposta tanca l'escorxador municipal perquè no hi ha cap empresa que el vulgui explotar

L'Ajuntament preveu convocar un concurs públic el pròxim mes de març
Amposta - LURDES MORESO



L'escorxador està al polígon de Tosses. Foto: ACN.1


L'escorxador municipal d'Amposta fa pràcticament un mes que ha tancat les portes, després que el mes de desembre passat acabés el contracte d'explotació que tenia PC Golf. Aquesta empresa no està interessada a mantenir el contracte i, tot i que l'Ajuntament ha contactat amb el gremi de carnissers ampostí, aquest tampoc ha mostrat interès a explotar les instal·lacions. L'Ajuntament té previst aprovar al mes de març el plec de clàusules per fer la concessió d'aquest equipament.

Amposta s'ha quedat sense escorxador i en l'actualitat els carnissers locals s'han de traslladar a altres municipis com ara Tortosa i la Galera per matar els animals. «L'empresa PC Golf no té interès a mantenir el contracte d'explotació de l'escorxador municipal, però ens hem reunit amb altres empreses que sí que en tenen», ha explicat l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, que confia que en un parell de mesos la capital del Montsià torne a disposar d'aquest servei. En aquest sentit, l'Ajuntament redactarà el plec de clàusules que regirà el concurs públic de la concessió d'aquest equipament. «Esperem poder aprovar el plec de clàusules en el pròxim ple», ha dit l'alcalde.

Mentre les instal·lacions són tancades, l'Ajuntament es fa càrrec del manteniment i la neteja per evitar que es deterioren. «L'escorxador està en plenes condicions, tenim unes instal·lacions magnífiques», ha assenyalat Ferré. L'obra va suposar un cost d'1,5 milions d'euros.

«Sobredimensionat»

Per la seua banda, el portaveu del PSC a l'Ajuntament d'Amposta, Antoni Espanya, considera que l'escorxador està «sobredimensionat» i que d'aquí vénen tots els seus problemes. «Es tracta d'un equipament amb uns costos d'explotació molt alts, per la qual cosa dubtem que hi hagi cap empresa interessada en la concessió», ha manifestat Espanya. De fet, els problemes en l'escorxador d'Amposta van començar el 2007 quan l'empresa que l'explotava, Ganados y Carnes Martí, SL, va presentar concurs de creditors i va forçar l'Ajuntament a fer front a un deute de 520.000 euros (ja que el govern ampostí va autoritzar Ganados y Carnes Martí, SL a hipotecar la concessió de l'escorxador). «L'Ajuntament ha invertit ja dos milions d'euros en una actuació que ara per ara no té cap viabilitat», ha alertat el portaveu del PSC. Un extrem que l'alcalde d'Amposta ha negat totalment. «L'escorxador té capacitat per donar resposta a les necessitats dels carnissers de tota la comarca», ha assenyalat Ferré. Amb tot, no tots els carnissers d'Amposta feien servir aquestes instal·lacions i el gremi de carnissers no té interès de fer-se càrrec de l'explotació de l'escorxador.