dimarts, 26 de gener del 2010

Amposta reclama la cocapitalitat de la vegueria de l'Ebre

El ple de l'Ajuntament aprova una moció de CiU amb el suport d'ERC i el PSC

EL PUNT.- Amposta - LURDES MORESO



L'alcalde d'Amposta, Manel Ferré (al centre), durant el ple d'ahir.

La capital del Montsià vol tenir un paper significatiu en la futura vegueria de les Terres de l'Ebre i, en aquest sentit, el ple de l'Ajuntament va aprovar ahir, per unanimitat, una moció que reclama la cocapitalitat d'Amposta. «Estem fent història», va dir l'alcalde d'Amposta, el convergent Manel Ferré, després que els dos grups de l'oposició, ERC i el PSC, votessen favorablement la proposta de CiU. L'Ajuntament també reclama que la distribució de serveis fomente l'equilibri territorial.

«Amposta no renunciarà a ser locomotora del creixement i exercir la cocapitalitat sense cap mena de complex», va assenyalar Ferré, que reclama una vegueria de les Terres de l'Ebre amb uns serveis descentralitzats. «Per què l'escola d'hostaleria no s'instal·la a la Ràpita o és té en compte el potencial del moble de la Sénia per determinats serveis d'indústria?», es va preguntar l'alcalde ampostí. Pel que fa a la capital del Montsià, l'Ajuntament demana que es tingui en compte la seua importància en el desenvolupament econòmic, social i demogràfic de les Terres de l'Ebre i recorda que actualment ja hi ha serveis territorials del govern de la Generalitat que tenen la seu a Amposta (Medi Ambient i Habitatge i Acció Social). Amb tot, Amposta accepta que la seu institucional de la futura vegueria de l'Ebre serà a Tortosa.

Tot i que la moció podia tirar endavant només amb els vots de CiU, que té majoria absoluta a Amposta, tant el grup municipal d'ERC com el del PSC hi van votar favorablement. «Fem una lectura en positiu de la moció, tot i que sembla que vulgui congelar el procés», va manifestar la portaveu d'ERC a l'Ajuntament d'Amposta, Marta Cid. I va afegir-hi: «Espero que no aixeque fantasmes i ature una maquinària que ha costat molt posar en marxa.» Cid va respondre als dubtes de CiU sobre el finançament de les vegueries, «serà el mateix que el de la Diputació». En relació amb la Diputació de Tarragona, la portaveu d'ERC va posar de manifest que aquesta institució ha descentralitzat els seus serveis a la demarcació amb una única seu a Tortosa.

Per la seua banda, el portaveu del PSC a l'Ajuntament ampostí, Antoni Espanya, va rebutjar l'enfrontament dels alcaldes socialistes de Tarragona i Reus per la capitalitat i la denominació de la vegueria del Camp de Tarragona i va proposar que Amposta busque la complicitat d'altres ciutats veïnes. «L'Ajuntament ha de buscar complicitats per evitar que la creació de la vegueria de l'Ebre acabe sent una olla de grills», va dir Espanya.

Tot i el suport dels grups de l'oposició a la moció de CiU, no es van posar d'acord en el procés de participació durant la redacció de l'avantprojecte de llei de la nova ordenació territorial de Catalunya. Mentre que ERC i el PSC defensen que la conselleria de Governació ha escoltat les veus del territori, l'alcalde d'Amposta sosté que no l'han escoltat. «A hores d'ara encara desconec quina és la darrera proposta de l'avantprojecte de llei», va dir Ferré, que va recordar que el govern ha ajornat l'aprovació d'aquest avantprojecte de llei.

A més de la cocapitalitat d'Amposta, l'Ajuntament demana al govern que s'impulse un debat territorial previ a l'aprovació de la llei de vegueries i insta el Departament de Governació a redactar un projecte de llei que estructure la vegueria com un òrgan en contingut polític i amb finançament.