dissabte, 10 d’octubre del 2009

El govern de CiU ha apujat un 70% l'IBI urbà en els darrers deu anys a Amposta

El grup municipal socialista lamenta que no s'hagi aprovat la seva proposta de rebaixar-lo en un 6 % per al 2010



El grup municipal socialista a l'Ajuntament d'Amposta ha lamentat que el govern de CiU no hagi tingut en compte la seva proposta de rebaixar en un 6 % l'Impost de Béns i Immobles (IBI) després que durant els darrers deu anys se n'hagi produït un increment del 70%. “Enguany, atenent l'escenari important de crisi que afecta moltes famílies ampostines havíem reclamat que s'apliqués una rebaixa de l'IBI del 6%, passant del 0,89 al 0,83” , ha explicat el portaveu del grup, Antoni Espanya , que ha lamentat que l'alcalde, Manel Ferré, n'hagi fet “cas omís”. Segons Espanya, això demostra que la seva preocupació no és apretar-se el cinturó en temps de crisi com tothom “sinó disposar de més diners per continuar incrementant la plantilla de personal de la seva confiança i gastant descontroladament en béns i serveis, molts d'ells imprescindibles”. I, a més, ha lamentat, “tot a costa de la butxaca del sofert contribuent ampostí”. D'aquesta manera, els socialistes ampostins han votat en contra del projecte d'ordenances.



L'IBI és l'impost municipal que finança la major part de la despesa corrent als ajuntaments. Però tot i que el 2009 la previsió recaptatòria de l'IBI urbà a Amposta va ser de 4.500.000 euros, aquest no va arribar a cobrir el 25% de la despesa corrent. Això obliga, segons Espanya, al govern a fer diversos “malabarismes” per fer front a a una despesa “poc controlada” que creix any rere any, finançant així part de la despesa corrent amb ingressos de caràcter extraordinari, com el de construccions o apujant de forma continuada l'IBI urbà. “D'aquesta manera hem comprovat que en els darrers deu anys aquest import ha pujat una mitjana de 7 punts anuals, mentre que el cost de la vida o l'IPC ha augmentat només 3 punts”, ha denunciat Espanya, que, a més, ha afegit: “I si ho ampliem al període 1996-2009, és a dir, els darrers quinze anys, la pujada ha estat del 102%”. L'exemple d'això es pot trobar en el cas d'una persona que l'any 1999 pagava 200 euros l'any per un pis estàndard i ara en paga 340, 140 euros més. Si s'hagués aplicat l'IPC estrictament, n'hauria de pagar 260, és a dir 80 menys.



Per aquest motiu, el portaveu socialista ha criticat les excuses donades per l'alcalde per no fer cas a la seva proposta, tot al·legant que no són són ells qui pugen l'impost, sinó que és la revisió cadastral la que el puja automàticament un 6 %. “Això no és així, perquè, si l'equip de govern vol, té mitjans per modular aquesta pujada automàtica rebaixant el tipus a aplicar. I així ho va fer l'any previ a les darreres eleccions municipals quan va reudir el tipus més d'un 3%”, ha recordat Espanya.



Els socialistes ampostins han reclamat avui més transparència també en la política de personal a l'Ajuntament, un capítol que enguany (l'any passat es va apujar un 11% respecte al 2008) ha representat una despesa de 9,1 milions d'euros, el 50% de les despeses corrents de l'Ajuntament. “Hem repetit en moltes ocasions que aquesta elevada xifra justificaria la creació d'una gerència específica de recursos humans per optimitzar aquesta important àrea de despesa del consistori i a la vegada fer-la més transparent”, ha detallat Espanya. I és que per als socialistes s'està produint un “clar abús en les contractacions d'urgència que acaben sent personal interí indefinit”.



Finalment, el PSC ampostí considera oportuna també la creació d'una central de comptes i serveis per tal d'aprofitar al màxim la despesa corrent en l'apartat de compres i serveis, que representa un 35% de les despeses corrents de l'Ajuntament.



Amposta-Terres de l'Ebre, 9 d'octubre de 2009.