dimarts, 23 de febrer del 2010

EL GRUP MUNICIPAL DE CIU ES QUEDA SOL DEMANANT LA COCAPITALITAT DE LA VUEGUERIA

Extret del blog "la Marfanta" del periodista Gustau Moreno.

El ple de l’Ajuntament d’Amposta, en la sessió d’aquest dilluns al vespre ha ratificat un acord de la junta de govern local en què es fan constar les reivindicacions de la ciutat respecte al projecte de llei de vegueries. El text pretén comunicar públicament que “eleva una enèrgica protesta al Govern de Catalunya per l’aprovació del projecte de llei de vegueries en el que hi consta la designació de la ciutat de Tortosa com a seu institucional del Consell de la Vegueria de les Terres de l’Ebre”, alhora es dema que s’esmeni aquesta designació i que s’incorpori el concepte de cocapitalitat entre les ciutats de Tortosa i Amposta. El text aprovat per la junta de govern també demana que en el tràmit parlamentari es designi la ciutat d’Amposta com a seu institucional del consell de la vegueria donat que la major part dels serveis territorials desplegats al territori estan actualment ubicats a Tortosa.

Tot i que el ple ha acabat per ratificar aquest acord, els dos grups de l’oposició hi ha votat en contra, de manera que només el grup de CiU hi ha votat a favor.

El portaveu del PSC, Toni Espanya, ha afirmat que “només fa un mes que el tema es va tractar abastament en aquest ple” i ha afegit que en aquella ocasió es va tractar “en clau positiva” ja que la “cocapitalitat significa descentralització dels serveis”. Espanya ha puntualitzat que pel que fa a la descentralització dels serveis es donarà suport a l’Ajuntament, però ha dit a l’alcalde que pretén “diluir possibles responsabilitats perquè no aconsegueix suports polítics ni dins el seu propi partit”.

Per la seva banda, Marta Cid ha argumentat el vot en contra del grup d’ERC afirmant que el projecte de llei parla de seus institucionals i no de capitals, i ha afirmat que l’acord que s’ha portat a ratificació vol compensar “uns desequilibris que vostès van provocar”, Cid ha posat com a exemples el desplegament dels serveis territorials i la descentralització de la Diputació de Tarragona que s’han ubicat a Tortosa.

L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha replicat que pel que fa a la ubicació de la Diputació ja en va manifestar la seva opinió però que, de qualsevol manera, si prospera aquesta nova divisió territorial, la Diputació acabarà desapareixent. Ferré ha afirmat que el preocupa el posicionament que tenen els grups municipals respecte a que la llei faci constar que la seu del consell de la vegueria és a Tortosa i ha recordat que tampoc hi ha hagut un debat previ a la redacció del projecte de llei ni s’ha buscat el consens territorial.

Ferré ha acabat dient als dos grups de l’oposició que so no volen ratificar l’acord “estan al seu dret”, però ha afirmat que com a alcalde no pot renunciar a demanar la cocapitalitat perquè “no se’ns digui que la ciutat d’Amposta hi va renunciar en el seu moment”.

El debat ha quedat tancat quan el primer tinent d’alcalde, Pere Vidal, ha dit als portaveus de l’oposició que tampoc haurien d’estar d’acord amb el projecte de llei “perquè ignora totalment” el que va aprovar per unanimitat el darrer ple en un debat “seriós i calmat”. Vidal ha afirmat que “la Generalitat ha acabat decidint que Amposta no pinta res” i ha apel·lat a la responsabilitat del PSC i ERC que formen part del Govern de la Generalitat.

El debat sobre la llei de vegueries ha continuat en el següent punt de l’odre del dia, ja que s’ha debatuit una moció d’Esquerra Republicana en què es demana al Govern de Catalunya que prioritzi la tramitació del projecte de llei de les vegueries i que aquest es tramiti al Parlament amb caràcter d’urgència per poder-la aprovar abans del final d’aquesta legislatura. En la seva defensa, Marta Cid, ha explicat que “volem donar fluïdesa legislativa i parlamentària a la tramitació de la llei”.

El PSC ha votat a favor de la moció, tal com ha argumentat Toni Espanya, perquè considera que “el més important és la creació de la vegueria de l’Ebre”. A més, Toni Espanya ha reptat l’alcalde a trobar suport dins el grup parlamentari de CiU, i ha assegurat que si l’alcalde aconsegueix que el seu grup al Parlament recolzi les reivindicacions d’Amposta, ell convencerà el grup del PSC al Parlament per a que també li doni suport.

La moció, però, ha quedat rebutjada amb el vot en contra del grup de CiU. El portaveu, Pere Vidal, ha sentenciat un “sí a la vegueria, però no amb urgència”, ja que ha explicat que la urgència és el que ha dut el desacord que han mostrat els grups municipals en el ple d’aquest dilluns, Vidal ha acabat afirmant que “mentre cadascú no corri amb les seves responsabilitats, i si no es modifica el redactat amb unes propostes clares, no podem votar-hi a favor”.


Modificació del pressupost

El ple també ha aprovat la primera modificació del pressupost municipal per la transferència de capital que prové del Fons Estatal d’Inversió Local i que es destinarà a la construcció de la nova Escola d’Art i Disseny, integrada dins el projecte global del nou pavelló firal. Els dos grups de l’oposició s’han abstingut en la votació d’aquesta modificació de pressupost ja que, han recordat, no estan d’acord amb aquest projecte.

D’altra banda, la corporació municipal també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, la concertació del crèdit per a inversions d’aquest 2010 que ascendeix a 1.696.560.43 €.

HABEMUS PARKING

El passat dijous, com aquell que no vol la cosa, de sobte, l'aparcament que hi ha al costat al Museu de les Terres de l'Ebre es va o...