dimecres, 3 de juny del 2009

Els empresaris d'oci nocturn s'uneixen per fer funcionar la zona lúdica d'Amposta

Més d'un 60% de la cinquantena de locals són buits i els que funcionen només obren els caps de setmana
Amposta - ROSER ROYO
«National Geographic» obrirà una botiga a la Castellania d'Amposta
La nova zona lúdica de Tortosa tindrà una discoteca de renom, «pubs» i restaurants

Anar de marxa a un polígon industrial és possible. Ho demostra cada cap de setmana la zona lúdica de Tosses, a Amposta, la primera a instal·lar-se en un polígon industrial de les Terres de l'Ebre. Ara bé, l'experiment, que va inaugurar el novembre del 2005 la discoteca Metro, el primer establiment que va obrir portes a la zona lúdica de Tosses, no acaba de rutllar. De fet, més d'un 60% de la cinquantena d'establiments són encara buits i els que funcionen només obren els caps de setmana. «Hem fet una inversió molt important per amortitzar-la només treballant dos dies a la setmana», expliquen fonts de la comunitat de propietaris de la zona lúdica de Tosses. Aquestes mateixes fonts lamenten que encara no s'haja posat en marxa el gran centre comercial promès.

Una mena de ciutat fantasma organitzada al voltant de dues grans places pintades de color blau. Aquest és l'aspecte que durant la setmana ofereix la zona lúdica del polígon de Tosses. Una aposta de l'anterior govern municipal, liderat pel carismàtic Joan Maria Roig (CiU), per traslladar fora del nucli urbà les molèsties que els locals d'oci i principalment la discoteca Metro ocasionaven als veïns d'Amposta. Primer va ser el multicinema, inaugurat el febrer del 2001, i després un restaurant d'entrepans situat al costat. Quatre anys més tard, la tardor del 2005, començaria a prendre forma real la zona lúdica, amb el trasllat efectiu de la Metro. Ara bé, tres anys i mig després, el complex lúdic no acaba de funcionar. O per ser més exactes només funciona el cap de setmana. Hi ha dues discoteques, dotze pubs o locals musicals, algun d'ells amb sala de concerts, dos frankfurts i una sala de bitlles, i només els cinemes, la sala de bitlles i un dels frankfurts estan oberts cada dia. La inversió mitjana ha estat d'uns 360.000 euros per local. «És una inversió econòmica molt important per amortitzar-la treballant només dos dies a la setmana», expliquen fonts de la comunitat de propietaris. «Aquí ens van vendre una cosa i ha resultat ser-ne una altra i els únics que n'han tret profit han estat els promotors», diuen aquestes mateixes fonts tot recordant que al seu moment es va lligar també la zona lúdica amb una important zona comercial. «Això ens donaria més vida i potser ens podríem plantejar obrir cada dia», assenyalen els propietaris, que també es queixen que en alguns punts el promotor, el Grup Tosses XXI, ni tan sols no ha acabat d'urbanitzar les voreres. «Es va buscar el màxim benefici amb la mínima inversió», comenten.

Ara per donar un impuls a aquesta zona lúdica els empresaris d'oci estudien substituir l'actual comunitat de propietaris per una societat limitada i també projecten pels mesos d'estiu actuacions conjuntes com puga ser portar cantants famosos com Soraya, M-Clan o Bustamante.

La zona comercial, tota venuda
Un dels accionistes de Tosses 21, l'empresari ampostí Joan Ripollés, va assegurar que els 60.000 metres quadrats de la zona comercial que ha de complementar la zona lúdica del polígon de Tosses ja estan gairebé tots venuts. De fet, en aquest mateix espai és on aquest empresari ha obert fa poques setmanes la galeria d'art i sala multiús Galeria Sixtina. En aquesta zona, annexa a la zona lúdica, també està previst que s'instal·le la nova residència per a la gent gran que gestionarà l'empresa L'Onada i ja s'han construït gairebé tots els locals. «Ha anat tot rapidíssim», va certificar Ripollés, que també va avançar que està a punt d'obrir un centre de negocis. Caldrà veure ara quins comerços s'instal·len en aquesta zona i si ajuden a reactivar la zona lúdica de Tosses, que també ha estat sacsejada per la crisi. El fet que fa poc s'hagen millorat els accessos a aquest polígon industrial tant des de l'eix de l'Ebre com des de la carretera de Santa Bàrbara, també hi pot contribuir. A més s'ha ampliat l'horari del bus interurbà que connecta Tosses amb Amposta i que paguen entre l'Ajuntament i la comunitat de propietaris.