dissabte, 29 de maig del 2010

L'alcalde d'Amposta carrega contra la vegueria i nega que hi haja consens


EL PUNT
Roser Royo

Més de 200 persones reclamen a Tortosa la vegueria de l'Ebre


En l'acte de suport a la vegueria de l'Ebre de dijous passat a l'auditori de Tortosa hi va haver destacades absències; una de les més notòries va ser la del convergent Manel Ferré, alcalde d'Amposta, l'única capital de les quatre comarques de les Terres de l'Ebre que no hi va enviar cap representant del seu govern. «No hi vaig anar perquè era a fora, però encara que hagués estat a Amposta tampoc hi hauria anat», va dir Ferré, que va carregar durament contra el projecte de vegueria que defensa el govern tripartit. «És una vegueria descafeïnada que, si s'arriba a aprovar amb aquests termes, provocarà frustració al territori», va afirmar Ferré. A més a més, l'alcalde d'Amposta també va desmentir rotundament que s'haja arribat a un consens territorial per definir la futura vegueria. «No hi ha hagut ni debat previ ni cap consens i, a Amposta, una de les principals ciutats del territori que han exercit de locomotora en els últims anys, no se'ns ha tingut en compte per a res», hi va afegir. L'alcalde d'Amposta també es va referir a l'actual situació de crisi econòmica: «Amb la situació que hi ha, ens sembla poc encertat posar damunt la taula aquest tema; les prioritats dels ciutadans són unes altres», va concloure, i va precisar que en la proposta actual no queda clar què passarà amb altres institucions com ara les diputacions i els consells comarcals quan entre en funcionament la vegueria.

dimarts, 18 de maig del 2010

Amposta treu a concurs la gestió de l'escorxador per 3.000 euros al mes


Amposta - ROSER ROYO
Les instal·lacions de l'escorxador d'Amposta estan tancades des del desembre de l'any passat.

L'Ajuntament d'Amposta va aprovar ahir amb els únics vots de l'equip de govern de CiU el plec de clàusules per treure a concurs la gestió de l'escorxador municipal, que està aturat des del desembre de l'any passat. Es tracta d'una concessió a 25 anys que xifra en 3.000 euros mensuals la quota per explotar aquest equipament municipal. Tant el PSC com EA-ERC van votar-hi en contra perquè consideren que amb aquest cànon no n'hi ha prou per amortitzar el cost de l'escorxador i el deute que arrossega. Segons un informe encarregat pel mateix Ajuntament, la quota hauria de ser de 9.000 euros, però la situació actual de crisi recomana rebaixar-la.

Fa sis mesos que els carnissers d'Amposta han d'anar a matar els animals a d'altres municipis com Tortosa o la Galera, tot i que tenen al costat de casa un equipament municipal de grans dimensions que va representar al seu moment una inversió de més d'1,8 milions d'euros i que des del 2007 arrossega un deute de 520.000 euros –més 30.000 euros de despeses judicials– de l'anterior concessionari Ganados y Carnes Martí SL, que va presentar concurs de creditors després d'haver hipotecat la concessió. Tot i així, aquesta societat va continuar provisionalment explotant l'escorxador fins al mes de desembre passat a nom d'una empresa denominada PC Golf, d'acord amb el consistori. Però al desembre va tancar definitivament. Per solucionar aquesta situació i que l'escorxador torne a funcionar, l'equip de govern va aprovar ahir el nou plec de condicions per treure a licitació novament la gestió de l'escorxador. Es tracta d'una concessió a 25 anys i amb un cànon –sotmès a revisió cada cinc anys– de 3.000 euros mensuals. «Si sumem el que queda per amortitzar del cost de l'escorxador i el deute de 550.000 euros, el nou concessionari hauria de pagar 11.000 euros al mes», va manifestar el portaveu del PSC, Antoni Espanya, en el ple d'ahir. «Això representa una pèrdua de valor patrimonial per a l'Ajuntament», va afegir Espanya, que va instar el govern ampostí a «reconsiderar si ha de licitar la concessió en aquestes condicions». En la mateixa línia es va pronunciar la portaveu d'EA-ERC, Marta Cid. «L'import que demanen és excessivament baix», va dir tot assenyalant que el període de revisió hauria de ser anual.

«Dins el context actual de crisi, si pugem el cànon a 9.000 euros no es presentarà ningú al concurs», va argumentar l'alcalde, Manel Ferré, tot assenyalant que una dels clàusules establix que l'empresa adjudicatària s'ha de fer càrrec també d'obres addicionals com la depuradora.

Pla B

Les previsions del govern local són que la concessió es puga adjudicar d'aquí a un mes. Si queda desert, l'Ajuntament intentarà un pla B per gestionar-lo conjuntament amb el gremi de carnissers del municipi.

(Foto Agència Catalana de Notícies -ACN-)