dijous, 28 de gener del 2010

Els veïns d'Amposta reclamen que s'endureixen les sancions per conductes incíviques


EL PUNT.- Amposta

Amposta Els ciutadans d'Amposta reclamen a l'Ajuntament que endureixe les sancions imposades per accions incíviques en la tinença d'animals i infraccions de trànsit. Aquesta és una de les principals conclusions de l'enquesta de participació ciutadana que l'Ajuntament va adreçar a totes les llars de la capital del Montsià i que van respondre un total de 558 famílies. Pel que fa a les àrees de l'Ajuntament més ben valorades, la primera és la de Cultura i Festes, mentre que l'àrea amb una puntuació més baixa és la de Governació, precisament la que regula el civisme en la conducció, l'accessibilitat al nucli urbà i la tinença d'animals. Majoritàriament, els enquestats consideren que s'han d'endurir i ampliar les sancions per les conductes incíviques dels propietaris de gossos i conductors. «Hem detectat que hi ha molt malestar en aquests dos aspectes i ja ens hem posar a treballar per millorar-ho», va explicar la regidora de Participació Ciutadana, Laia Subirats. En aquest sentit, Subirats va avançar que es tornarà a fer una campanya de sensibilització respecte dels animals de companyia i que s'ha canviat el sentit del carrer Sant Ramon per millorar l'accessibilitat al nucli urbà.

Els resultats de l'enquesta també posen de manifest que s'han d'endurir les sancions en cas d'un mal ús dels contenidors de la brossa, per la qual cosa es posaran adhesius als contenidors en què s'advertirà de l'import de la multa que s'aplica en cas d'un mal ús.

Pel que fa als serveis i les infraestructures d'Amposta, els parcs i els jardins obtenen la pitjor puntuació, mentre que el que més valoren els ampostins són les instal·lacions esportives. L'Ajuntament farà una altra enquesta de participació dirigida als joves per copsar les seues necessitats en oferta cultural i d'oci.

dimarts, 26 de gener del 2010

Amposta reclama la cocapitalitat de la vegueria de l'Ebre

El ple de l'Ajuntament aprova una moció de CiU amb el suport d'ERC i el PSC

EL PUNT.- Amposta - LURDES MORESO



L'alcalde d'Amposta, Manel Ferré (al centre), durant el ple d'ahir.

La capital del Montsià vol tenir un paper significatiu en la futura vegueria de les Terres de l'Ebre i, en aquest sentit, el ple de l'Ajuntament va aprovar ahir, per unanimitat, una moció que reclama la cocapitalitat d'Amposta. «Estem fent història», va dir l'alcalde d'Amposta, el convergent Manel Ferré, després que els dos grups de l'oposició, ERC i el PSC, votessen favorablement la proposta de CiU. L'Ajuntament també reclama que la distribució de serveis fomente l'equilibri territorial.

«Amposta no renunciarà a ser locomotora del creixement i exercir la cocapitalitat sense cap mena de complex», va assenyalar Ferré, que reclama una vegueria de les Terres de l'Ebre amb uns serveis descentralitzats. «Per què l'escola d'hostaleria no s'instal·la a la Ràpita o és té en compte el potencial del moble de la Sénia per determinats serveis d'indústria?», es va preguntar l'alcalde ampostí. Pel que fa a la capital del Montsià, l'Ajuntament demana que es tingui en compte la seua importància en el desenvolupament econòmic, social i demogràfic de les Terres de l'Ebre i recorda que actualment ja hi ha serveis territorials del govern de la Generalitat que tenen la seu a Amposta (Medi Ambient i Habitatge i Acció Social). Amb tot, Amposta accepta que la seu institucional de la futura vegueria de l'Ebre serà a Tortosa.

Tot i que la moció podia tirar endavant només amb els vots de CiU, que té majoria absoluta a Amposta, tant el grup municipal d'ERC com el del PSC hi van votar favorablement. «Fem una lectura en positiu de la moció, tot i que sembla que vulgui congelar el procés», va manifestar la portaveu d'ERC a l'Ajuntament d'Amposta, Marta Cid. I va afegir-hi: «Espero que no aixeque fantasmes i ature una maquinària que ha costat molt posar en marxa.» Cid va respondre als dubtes de CiU sobre el finançament de les vegueries, «serà el mateix que el de la Diputació». En relació amb la Diputació de Tarragona, la portaveu d'ERC va posar de manifest que aquesta institució ha descentralitzat els seus serveis a la demarcació amb una única seu a Tortosa.

Per la seua banda, el portaveu del PSC a l'Ajuntament ampostí, Antoni Espanya, va rebutjar l'enfrontament dels alcaldes socialistes de Tarragona i Reus per la capitalitat i la denominació de la vegueria del Camp de Tarragona i va proposar que Amposta busque la complicitat d'altres ciutats veïnes. «L'Ajuntament ha de buscar complicitats per evitar que la creació de la vegueria de l'Ebre acabe sent una olla de grills», va dir Espanya.

Tot i el suport dels grups de l'oposició a la moció de CiU, no es van posar d'acord en el procés de participació durant la redacció de l'avantprojecte de llei de la nova ordenació territorial de Catalunya. Mentre que ERC i el PSC defensen que la conselleria de Governació ha escoltat les veus del territori, l'alcalde d'Amposta sosté que no l'han escoltat. «A hores d'ara encara desconec quina és la darrera proposta de l'avantprojecte de llei», va dir Ferré, que va recordar que el govern ha ajornat l'aprovació d'aquest avantprojecte de llei.

A més de la cocapitalitat d'Amposta, l'Ajuntament demana al govern que s'impulse un debat territorial previ a l'aprovació de la llei de vegueries i insta el Departament de Governació a redactar un projecte de llei que estructure la vegueria com un òrgan en contingut polític i amb finançament.

divendres, 22 de gener del 2010

CiU presenta una moció a Amposta per reclamar la cocapitalitat de la vegueria


EL PUNT. Amposta
El ple de l'Ajuntament d'Amposta debatrà dilluns una moció de CiU sobre la nova ordenació territorial en vegueries. CiU (que té majoria absoluta a la capital del Montsià) reclama que Amposta sigui cocapital de la vegueria de l'Ebre atenent a la seua importància en el desenvolupament econòmic, social i demogràfic del territori, i que es reconegui així una preeminència que ja té en la distribució actual del govern de la Generalitat (els serveis territorials de Medi Ambient i Habitatge i els d'Acció Social són a Amposta). En la moció també s'insta la conselleria de Governació a fer que la nova distribució de serveis de la vegueria fomente l'equilibri territorial.

La presentació d'aquesta moció arriba després que l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, ha reclamat en diverses ocasions que Tortosa i Amposta han de compartir la capital de la vegueria. De tota manera, en el text de la moció es demana al govern un debat previ a l'aprovació de la llei de vegueries per tal de consensuar l'organització territorial. Un debat que segons l'alcalde d'Amposta fins ara no s'ha produït. CiU d'Amposta també reclama a Governació que redacte un projecte de llei que estructure la vegueria com un òrgan amb contingut polític i que en garanteixi el finançament.

En l'exposició de motius de la moció de CiU, es recorda que s'han aixecat diverses veus en tot el territori català que reclamen modificacions en l'avantprojecte de llei, i si bé es reconeix que a l'Ebre hi ha «consens territorial», es deixa clar que aquest consens «no serà absolut si la llei de vegueries no té en compte el paper que té Amposta com a ciutat d'importància cabdal per al creixement econòmic i social del territori, i com a prestadora de serveis».

divendres, 15 de gener del 2010

Amposta tanca l'escorxador municipal perquè no hi ha cap empresa que el vulgui explotar

L'Ajuntament preveu convocar un concurs públic el pròxim mes de març
Amposta - LURDES MORESO



L'escorxador està al polígon de Tosses. Foto: ACN.1


L'escorxador municipal d'Amposta fa pràcticament un mes que ha tancat les portes, després que el mes de desembre passat acabés el contracte d'explotació que tenia PC Golf. Aquesta empresa no està interessada a mantenir el contracte i, tot i que l'Ajuntament ha contactat amb el gremi de carnissers ampostí, aquest tampoc ha mostrat interès a explotar les instal·lacions. L'Ajuntament té previst aprovar al mes de març el plec de clàusules per fer la concessió d'aquest equipament.

Amposta s'ha quedat sense escorxador i en l'actualitat els carnissers locals s'han de traslladar a altres municipis com ara Tortosa i la Galera per matar els animals. «L'empresa PC Golf no té interès a mantenir el contracte d'explotació de l'escorxador municipal, però ens hem reunit amb altres empreses que sí que en tenen», ha explicat l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, que confia que en un parell de mesos la capital del Montsià torne a disposar d'aquest servei. En aquest sentit, l'Ajuntament redactarà el plec de clàusules que regirà el concurs públic de la concessió d'aquest equipament. «Esperem poder aprovar el plec de clàusules en el pròxim ple», ha dit l'alcalde.

Mentre les instal·lacions són tancades, l'Ajuntament es fa càrrec del manteniment i la neteja per evitar que es deterioren. «L'escorxador està en plenes condicions, tenim unes instal·lacions magnífiques», ha assenyalat Ferré. L'obra va suposar un cost d'1,5 milions d'euros.

«Sobredimensionat»

Per la seua banda, el portaveu del PSC a l'Ajuntament d'Amposta, Antoni Espanya, considera que l'escorxador està «sobredimensionat» i que d'aquí vénen tots els seus problemes. «Es tracta d'un equipament amb uns costos d'explotació molt alts, per la qual cosa dubtem que hi hagi cap empresa interessada en la concessió», ha manifestat Espanya. De fet, els problemes en l'escorxador d'Amposta van començar el 2007 quan l'empresa que l'explotava, Ganados y Carnes Martí, SL, va presentar concurs de creditors i va forçar l'Ajuntament a fer front a un deute de 520.000 euros (ja que el govern ampostí va autoritzar Ganados y Carnes Martí, SL a hipotecar la concessió de l'escorxador). «L'Ajuntament ha invertit ja dos milions d'euros en una actuació que ara per ara no té cap viabilitat», ha alertat el portaveu del PSC. Un extrem que l'alcalde d'Amposta ha negat totalment. «L'escorxador té capacitat per donar resposta a les necessitats dels carnissers de tota la comarca», ha assenyalat Ferré. Amb tot, no tots els carnissers d'Amposta feien servir aquestes instal·lacions i el gremi de carnissers no té interès de fer-se càrrec de l'explotació de l'escorxador.

dimecres, 13 de gener del 2010

L'escorxador tanca definitivament deixant un forat de més de 2 milions d'euros

(Llegit al blog d'Antoni Espanya)

Aricle Publicat per Vanessa Adell. La Veu de l'Ebre. 8 de gener del 2101

POLÈMICA El gremi de carnissers no vol assumir la gestió perquè el considera “sobredimensionat”

L’escorxador deixa de funcionar mentre el consistori busca nova concessionària

Nou capítol en la polèmica de l’escorxador municipal. L’empresa que des de juny (després que l’antiga concessionària fes fallida i obligués l’Ajuntament a assumir un deute de més de mig milió d’euros) es feia càrrec de l’explotació de l’equipament ha finalitzat el contracte de sis mesos i a hores d’ara el consistori es troba immers en la cerca d’una empresa que vulga assumir-ne l’explotació. El gremi de carnissers del municipi rebutja fer-se’n càrrec perquè el considera “sobredimensionat”.


L’Ajuntament té previst traure a concurs públic la concessió de l’escorxador municipal durant el primer trimestre de l’any després que a mitjans de desembre finalitzés el contracte d’ús privatiu que l’empresa PC Golf havia establit amb el consistori des de mitjans de juny i durant sis mesos per l’explotació temporal d’aquest equipament.

Així, fa unes tres setmanes l’escorxador municipal va deixar de funcionar i en el termini del primer trimestre de l’any l’equip de govern espera tindre la documentació preparada per traure’n a licitació pública l’explotació. “De moment, hem tancat les instal•lacions, les netejarem i mirarem en quin estat es troben”, ha assenyalat l’alcalde, Manel Ferré, que també ha apuntat que ha mantingut contactes amb diferents empreses del municipi per veure si es podrien fer càrrec de l’explotació de l’equipament.

Tanmateix, Ferré també ha assenyalat que s’ha reunit amb el gremi de carnissers d’Amposta per conèixer “el seu nivell d’implicació respecte aquest equipament”.

Des d’aquesta entitat, que aplega les dotze carnisseries que hi ha a Amposta, el seu president, Joan Navarro, ha assenyalat que de moment no tenen intencions d’agafar-lo. Els motius? “És un equipament que està sobredimensionat per a les necessitats que tenim i té un cost massa elevat”, ha apuntat, tot afegint que després de la reunió amb l’equip de govern van acordar visitar l’escorxador per veure en quin estat es troba. Actualment, els carnissers del municipi es traslladen a Tortosa, la Galera o Vinaròs per matar els animals.

Recordem que la polèmica al voltant de l’escorxador municipal va començar el 2007 quan la concessionària Ganados y Carnes Martí va fer suspensió de pagaments i va obligar el consistori, que li va autoritzar hipotecar la concessió, a fer front a un deute de 520.000 euros. “Aquesta quantitat, que el consistori ja ha assumit, se suma a l’1,5 M€ que es van invertir en la construcció de l’equipament”, explica el portaveu del PSC, Toni Espanya, tot afegint que “l’escorxador actualment suposa una obra parada de 2 M€ d’inversió i que no té cap tipus de viabilitat”.

dimecres, 6 de gener del 2010

Maulets du carbó «als que no s'han portat bé» en les Terres de l'Ebre

EL PUNT. GUSTAU MORENO

Foto: CEDIDA. Maulets van portar carbó a la multinacional Lear.
La multinacional Lear acomiada 400 treballadors de la planta de Roquetes, que tancarà a l'abril

L'organització Maulets de les Terres de l'Ebre va realitzar ahir una acció reivindicativa per denunciar els ajuntaments, les institucions i les empreses que «no s'han portat bé» durant el 2009. Així, un grup de Maulets es va vestir de Reis Mags i va repartir carbó a les empreses Lear i Fadesa, a les quals acusen de contribuir a la crisi econòmica. La constructora va rebre un carretó de carbó «pel fet de promoure un model urbanístic especulatiu i de creixement il·limitat», amb unes grans urbanitzacions, com les de l'Aldea, que provoquen «grans impactes sobre els territoris». Quant a Lear, Maulets recorda que la multinacional ha acomiadat 520 treballadors de la planta de Roquetes, tot adduint que té pèrdues. «Al tercer trimestre del 2009, l'empresa registrava uns beneficis de 24,6 milions de dòlars; per tant, es tracta d'una deslocalització de la planta a Hongria, per augmentar els beneficis», remarca l'organització. Finalment, Maulets també va dur carbó a la nuclear d'Ascó, pel gran nombre d'incidències registrades per les centrals catalanes, i als ajuntaments de Tortosa i d'Amposta. Al de Tortosa, per voler «privatitzar la gestió de l'aigua», ja que la gestió «mercantil de l'aigua dóna ales a nous transvasaments». I al d'Amposta, per haver denunciat joves i per prohibir la realització d'actes en espais públics, i així «reprimir qualsevol intent d'expressió crítica amb l'Ajuntament».