dilluns, 29 de juny del 2009

La fiscalia troba indicis de prevaricació en el projecte urbanístic de Tosses

Amposta - ROSER ROYO

A Tosses hi ha el complex lúdic més important de l'Ebre.

Amposta La fiscalia de Tarragona ha trobat indicis de presumptes delictes de prevaricació urbanística i tràfic d'influències, comesos per l'exalcalde d'Amposta Joan Maria Roig (CiU), i l'empresari ampostí Joan Lluís Ripollés, en el desenvolupament urbanístic del complex lúdic de Tosses. Així la fiscal ha instat al jutjat número 1 d'Amposta no arxivar les diligències, iniciades al final del 2008 i basades en la denúncia d'un particular, que es fonamenta en els vincles empresarials entre Roig i Ripollés. Entre altres punts, aquest document denuncia que tant el multicinema Amposta com la cafeteria annexa, dos negocis dels quals és accionista Joan Lluís Ripollés, es van construir en sòl municipal i catalogat com d'equipaments públics, amb prèvia una concessió aprovada per ple.

El desenvolupament urbanístic del polígon de Tosses ara fa deu anys i la seua reconversió en el complex lúdic més important de les Terres de l'Ebre està en el punt de mira de la justícia. Així, la secció de Tortosa de la fiscalia de Tarragona ha trobat indicis de presumptes delictes de tracte de favor i prevaricació urbanística en tota l'operació, comeses per l'alcalde en aquell moment i ara senador de CiU, Joan Maria Roig, i un dels principals promotors del projecte, l'empresari ampostí Juan Lluís Ripollés. Els fets estan sent investigats pel jutjat d'instrucció número 1 d'Amposta i es basen en la denúncia d'un particular, a la qual ha pogut tenir accés aquest diari. Entre altres punts, aquest document denuncia que tant el multicinema Amposta com la cafeteria annexa, dos negocis dels quals és accionista Joan Lluís Ripollés, es van construir en sòl municipal i catalogat com d'equipaments públics, amb prèvia una concessió aprovada per ple i que segons el denunciant es podria considerar un frau de llei per beneficiar una empresa privada, ja que l'Ajuntament cedix uns terrenys públics a una empresa privada per a uns usos no previstos dins el pla urbanístic municipal. A més, en aquesta denúncia també s'explica que l'empresa Cinemes 2000 SL va hipotecar aquesta finca municipal, cedida en concessió a 50 anys per un import de 235 milions de les antigues pessetes (1.412.379 euros).

El document també denuncia que el polígon de Tosses va ser urbanitzat per l'Incasol per a ús industrial i que així es recollia en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, i fins al 2007, quan pràcticament tots els locals d'oci estaven construïts, no es van requalificar els terrenys. En aquest sentit, el document denuncia «tolerància» per part del consistori de permetre uns usos urbanístics no tinguts en compte a Tosses i ho relaciona amb la presència de membres del govern, com l'aleshores regidor d'Urbanisme, Daniel Rius, en l'empresa promotora de la zona lúdica Tosses 21 SA. de la qual també formava part Ripollés.

La denúncia recorda els vincles empresarials entre Roig i Ripollés en diverses empreses entre les quals Hort dels Capellans SL, l'antiga Montsianell Residencial, promotora de la polèmica urbanització Montsianell d'Amposta, defensada per l'equip de govern de Roig.

El cas del multicinema
L'Audiència Provincial de Tarragona ha instat al jutjat d'instrucció número 3 d'Amposta reobrir diligències pel cas del multicinema Amposta arran d'una querella criminal per prevaricació presentada per una empresa urbanística de Saragossa contra l'exalcalde ampostíJoan Maria Roig i també contra l'exsecretari municipal Ramon Noche. Així mateix, l'Audiència considera que s'ha d'investigar el fet que el Multicinema Amposta haja estat funcionant durant més de vuit anys sense llicència d'obertura.

divendres, 5 de juny del 2009

Una empresa del món del golf assumeix l'explotació temporal de l'escorxador municipal d'Amposta

Jordi Marsal / / ACN //

Amposta (ACN).- L'empresa PC Golf, SL, presumiblement vinculada a la promoció i gestió de camps de golf, ha signat un contracte amb l'Ajuntament d'Amposta per a l'ús privatiu temporal del bé de domini públic de l'escorxador municipal fins que el consistori tregui a subhasta la nova concessió a finals d'any. La societat es fa càrrec provisionalment de l'explotació de l'escorxador després que el titular de l'última concessió, Ganados y Carnes Martí, SL fes fallida i obligués el consistori, que li va autoritzar hipotecar la concessió, a fer front a un deute de 520.000 euros. Amb tot, i segons ha pogut saber l'ACN de diverses fonts, la mateixa empresa Martí seria l'encarregada real d'explotar les instal·lacions.


Segons ha explicat l'alcalde d'Amposta, el convergent Manel Ferré, PC Golf, SL hauria mostrat interès en assumir la gestió de l'escorxador municipal després de la fallida de l'anterior concessionari i, en aquesta línia, la Junta de Govern hauria aprovat, la setmana passada, la llicència d'ús privatiu temporal del bé de domini públic de l'escorxador municipal, subjecte al pagament de 1.800 euros mensuals.

La intenció de l'equip de govern és preparar un nou plec de condicions i treure de nou a licitació, abans de finals d'enguany, la concessió de l'escorxador, que va quedar automàticament revocada arran del concurs de creditors presentat l'any 2007 davant els tribunals per Ganados y Carnes Martí, SL. Un concurs pel qual, ha afegit Ferré, s'hi hauria interessat en participar la mateixa PC Golf, SL.

Sobre l'empresa, de la qual el propi Ferré assegura no disposar de cap referència de la persona de contacte ni de cap número de telèfon –'el que sabem i coneixem és pel contracte: esperem que paguin religiosament cada mes'- té la seva seu a Barcelona, al carrer d'Entença, i el seu objectiu social giraria al voltant de la promoció i gestió del camp de golf. A Internet no en consten pràcticament referències i l'únic número de telèfon que hi apareix correspon en realitat a un centre mèdic de tractaments capil·lars barceloní.

L'alcalde però, ha assegurat que l'Ajuntament va requerir l'escriptura de constitució per comprovar que les seves finalitats mercantils s'ajustaven a l'activitat de l'escorxador i, sobretot, que 'no té cap relació' i 'no existeix continuïtat' amb l'anterior titular de la concessió, Ganados y Carnes Martí, SL, o la posterior Càrniques Tosses, SL, en mans dels mateixos titulars. Precisament, el marc legal de l'adjudicació no permet, de forma expressa, que el titular de la concessió revocada pugui tornar assumir l'explotació de l'escorxador.

Forat de 520.000 euros

Tot i això, i segons ha pogut constatar l'ACN, les mateixes empreses que gestionaven la concessió anterior no haurien deixat de treballar a l'escorxador, tot i que a mitjans de març passat haurien presentat al consistori un document constatant que oficialment cessaven l'activitat després del concurs de creditors que va obligar el consistori a assumir 520.000 euros dels seus deutes a compte de les arques municipals (més 30.000 euros de despeses judicials, que eleva el forat a 550.000 euros).

Així ho confirmat Miquel Àngel Arasa, cap dels veterinaris del Departament de Salut a les Terres de l'Ebre que controlen de forma permanent les condicions sanitàries dels escorxadors. 'Estan sacrificant tres dies a la setmana. Nosaltres hi estem tots els dies inspeccionant, permanentment', apunta. Els vehicles amb els logotips de les dues empreses són visibles de forma constant a les instal·lacions del polígon de Tosses on s'ubica l'escorxador municipal.

Malgrat això, Ferré ha insistit que PC Golf, SL, i els anteriors concessionaris no guarden 'cap relació'. 'Ganados y Carnes Martí o Càrniques Tosses, que van obrir una botiga a Amposta, poden anar a escorxar allí com ho fan altres carnissers de la ciutat', ha justificat l'alcalde, tot negant la possibilitat legal d'una subrogació del contracte entre les empreses. 'Si PC Golf treballa amb ells o tenen un contracte és un tema a nivell d'ells', ha matisat.

'Empresa pantalla'

Per la seva banda, el portaveu del grup municipal del PSC a l'oposició, Antoni Espanya , ha acusat a l'alcalde d''amagar informació' i 'mentir', després de recordar que en l'últim ple, fa dues setmanes, Ferré va afirmar públicament que l'escorxador es trobava totalment aturat. 'De fa setmanes, per informacions que tenim, sabem que hi estan treballant', ha precisat Espanya.

Els socialistes, que han denunciat reiteradament les suposades irregularitats que envolten l'afer, han exigit a l'alcalde la 'màxima transparència' i consideren que l'operació amb PC Golf, SL posa de relleu l'existència d'una 'empresa pantalla que fa d'intermediària amb l'antiga empresa, que va generar un forat a les arques municipals de 550.000 euros, com a argúcia jurídico-legal per poder continuar treballant'. 'Posem tota la responsabilitat sobre l'alcalde pel que pugui passar davant aquesta situació d'opacitat', ha sentenciat.

La polèmica que arrossega des de fa uns anys l'escorxador d'Amposta va arribar al seu punt culminant quan el consistori va haver de portar al ple el pagament de 520.000 euros, com a conseqüència de la fallida del concessionari, que gaudia d'un aval municipal. I és que, a finals de 2006, un decret signat pel llavors alcalde Joan Maria Roig, va autoritzar a l'empresa a hipotecar la concessió municipal de 30 anys per obtenir un préstec l'Institut Català de Crèdit Agrícola (ICCA).

La situació econòmica de l'activitat va empitjorar i, quan el jutjat mercantil número 1 de Tarragona va acceptar el concurs de creditors, el consistori es va veure obligat a resoldre la concessió i assumir fer-se càrrec de les inversions en obres i equipaments efectuades pel concessionari a l'equipament, valorades en 520.000 euros. Una xifra, que l'equip de govern pensa recuperar amb la subhasta d'una nova concessió i que se suma als 1,5 MEUR que va costar la construcció de les instal·lacions.
Podeu llegir aquesta informació al Punt i al Diari de Tarragona.

dijous, 4 de juny del 2009

RESUM DELS PLENS ORDINARIS DELS MESOS D'ABRIL I MAIG

Els Serveis de Bus urbà i interurbà

Un cop mes, els darrers plens han aportat poques novetats rellevants per a la nostra ciutat. A l’abril, els dos punts més destacats feien referència al bus urbà.

El primer punt feia referència a la “modificació del contracte de gestió del transport urbà”. L’equip de govern, com s’ha adonat que la única línia que té una mica d’usuaris és dels multicinemes i la zona lúdica, ha modificat els horaris. Ha retardat l’horari d’inici tant al començament com al final. Ens sembla bé que es retardi l’hora de finalització; d’aquesta manera es dóna servei als qui volen plegar una mica més tard. Però en contrapartida es deixa de donar servei a una sèrie de gent (els més petits i més grans) que anaven a la primera sessió del cinema. L’increment de la despesa serà compartida entre l’ajuntament i els propietaris de la zona lúdica. ¿No seria més raonable què ja que es dona un servei només a clients dels establiments de Tosses, fossin només els propietaris els que paguessin la totalitat del cost del servei?. Continuem amb el tracte de favor per part de l’ajuntament cap certs empresaris locals.

Al mateix ple, el grup municipal del PSC va presentar una moció que demanava un increment de parades del bus interurbà. L’actual parada situada davant la Lira s’ha de desballestar per poder començar les obres dels aparcaments soterrats. La proposta de l’equip de govern és recol•locar-la a la part superior del carrer Sebastià Juan i Arbó, al costat de la plaça de la Castellania d’Amposta. Però no tenen en compte que la futura parada estarà molt allunyada de barris com el Grao o la Vila. Per aquest motiu, la nostra moció demanava que es fes un estudi per mirar llocs adequats per situar algunes parades intermèdies, tot i ser conscients de la dificultat que hi ha a determinats carrers de la nostra ciutat per poder-ne instal•lar una.

Reconeixement a la cultura pròpia de les Terres de l’Ebre

Al ple del maig, el grup municipal del PSC va presentar una moció sobre el “reconeixement de la jota de les Terres de l’Ebre”. No fa gaires mesos, a proposta d’una associació sardanista del Baix Penedès, el ple de l’ajuntament va aprovar per unanimitat el reconeixement de la sardana com a “dansa nacional de Catalunya”. A les intervencions, ja es va fer constar que s’aprovava la moció, “sempre i quan aquest reconeixement no fos en detriment de la nostra jota”. Però s’ha arribat a un punt que les associacions de jota de les Terres de l’Ebre han mostrat la seva preocupació davant que el Departament de Cultura de la Generalitat doni suport a la sardana i ignori la realitat cultural del nostre país respecte a la dansa que ens és més tradicional. La moció va aprovar-se per unanimitat.

Continua el culebron dels multicinemes

Ja dintre de l’apartat de precs i preguntes, el portaveu del grup, Antoni Espanya va preguntar a l’alcalde sobre la llicència d’obertura dels cinemes Amposta. Una vegada més, Manel Ferré va reiterar que “s’estava a l’espera de la inspecció definitiva de l’empresa competent i que mentre, als multicinemes se’ls hi havia prorrogat duran 6 mesos més la llicència provisional i que si a l’any no tenien el corresponent permís per part de l’empresa inspectora, els faria tancar”. Segons la informació que té el nostre grup, l’empresa competent (concessionària de la Generalitat) està a l’espera que els cinemes puguin presentar els informes definitius sobre algunes irregularitats que encara tenien en la darrera inspecció. D’esperpèntica va qualificar la situació el portaveu municipal del PSC, Antoni Espanya, ates que 9 anys desprès de la seva obertura, l’establiment encara no disposa de llicència ambiental definitiva. Espanya va responsabilitzar l’ajuntament de permetre aquesta situació, qualificant de manca de voluntat política i deixadesa inexplicable, per no haver assumit el paper d’intermediari entre els multicinemes i l’empresa supervisora

També es va tornar a preguntar sobre “l’estat actual” de l’escorxador municipal i s’hi havia activitat. L’alcalde ens va assegurar “que no hi havia cap tipus d’activitat, al menys, que ell en fos sabedor”. I que tècnics de l’ajuntament estaven fent inventari per a calcular el valor de l’immobilitzat per a poder així, treure la concessió a subhasta properament. Creiem que aquest tema donarà molt de si encara ...

dimecres, 3 de juny del 2009

Els empresaris d'oci nocturn s'uneixen per fer funcionar la zona lúdica d'Amposta

Més d'un 60% de la cinquantena de locals són buits i els que funcionen només obren els caps de setmana
Amposta - ROSER ROYO
«National Geographic» obrirà una botiga a la Castellania d'Amposta
La nova zona lúdica de Tortosa tindrà una discoteca de renom, «pubs» i restaurants

Anar de marxa a un polígon industrial és possible. Ho demostra cada cap de setmana la zona lúdica de Tosses, a Amposta, la primera a instal·lar-se en un polígon industrial de les Terres de l'Ebre. Ara bé, l'experiment, que va inaugurar el novembre del 2005 la discoteca Metro, el primer establiment que va obrir portes a la zona lúdica de Tosses, no acaba de rutllar. De fet, més d'un 60% de la cinquantena d'establiments són encara buits i els que funcionen només obren els caps de setmana. «Hem fet una inversió molt important per amortitzar-la només treballant dos dies a la setmana», expliquen fonts de la comunitat de propietaris de la zona lúdica de Tosses. Aquestes mateixes fonts lamenten que encara no s'haja posat en marxa el gran centre comercial promès.

Una mena de ciutat fantasma organitzada al voltant de dues grans places pintades de color blau. Aquest és l'aspecte que durant la setmana ofereix la zona lúdica del polígon de Tosses. Una aposta de l'anterior govern municipal, liderat pel carismàtic Joan Maria Roig (CiU), per traslladar fora del nucli urbà les molèsties que els locals d'oci i principalment la discoteca Metro ocasionaven als veïns d'Amposta. Primer va ser el multicinema, inaugurat el febrer del 2001, i després un restaurant d'entrepans situat al costat. Quatre anys més tard, la tardor del 2005, començaria a prendre forma real la zona lúdica, amb el trasllat efectiu de la Metro. Ara bé, tres anys i mig després, el complex lúdic no acaba de funcionar. O per ser més exactes només funciona el cap de setmana. Hi ha dues discoteques, dotze pubs o locals musicals, algun d'ells amb sala de concerts, dos frankfurts i una sala de bitlles, i només els cinemes, la sala de bitlles i un dels frankfurts estan oberts cada dia. La inversió mitjana ha estat d'uns 360.000 euros per local. «És una inversió econòmica molt important per amortitzar-la treballant només dos dies a la setmana», expliquen fonts de la comunitat de propietaris. «Aquí ens van vendre una cosa i ha resultat ser-ne una altra i els únics que n'han tret profit han estat els promotors», diuen aquestes mateixes fonts tot recordant que al seu moment es va lligar també la zona lúdica amb una important zona comercial. «Això ens donaria més vida i potser ens podríem plantejar obrir cada dia», assenyalen els propietaris, que també es queixen que en alguns punts el promotor, el Grup Tosses XXI, ni tan sols no ha acabat d'urbanitzar les voreres. «Es va buscar el màxim benefici amb la mínima inversió», comenten.

Ara per donar un impuls a aquesta zona lúdica els empresaris d'oci estudien substituir l'actual comunitat de propietaris per una societat limitada i també projecten pels mesos d'estiu actuacions conjuntes com puga ser portar cantants famosos com Soraya, M-Clan o Bustamante.

La zona comercial, tota venuda
Un dels accionistes de Tosses 21, l'empresari ampostí Joan Ripollés, va assegurar que els 60.000 metres quadrats de la zona comercial que ha de complementar la zona lúdica del polígon de Tosses ja estan gairebé tots venuts. De fet, en aquest mateix espai és on aquest empresari ha obert fa poques setmanes la galeria d'art i sala multiús Galeria Sixtina. En aquesta zona, annexa a la zona lúdica, també està previst que s'instal·le la nova residència per a la gent gran que gestionarà l'empresa L'Onada i ja s'han construït gairebé tots els locals. «Ha anat tot rapidíssim», va certificar Ripollés, que també va avançar que està a punt d'obrir un centre de negocis. Caldrà veure ara quins comerços s'instal·len en aquesta zona i si ajuden a reactivar la zona lúdica de Tosses, que també ha estat sacsejada per la crisi. El fet que fa poc s'hagen millorat els accessos a aquest polígon industrial tant des de l'eix de l'Ebre com des de la carretera de Santa Bàrbara, també hi pot contribuir. A més s'ha ampliat l'horari del bus interurbà que connecta Tosses amb Amposta i que paguen entre l'Ajuntament i la comunitat de propietaris.

dilluns, 1 de juny del 2009

"ES EXIGIBLE TODA LA TRANSPARENCIA" AFIRMA JOAN MARIA ROIG, DE CIU

Público.- (Pàgina 3) "La ley no impide que las actividades complementarias -subraya Joan Maria Roig- aunque es exigible toda la transparencia posible, por eso me parece muy bien que se sepa a que nos dedicamos". Roig es senador de CiU designado por Catalunya. Es uno de los parlamentarios que más actividades declara: cinco sociedades. Una gestiona tres locales comerciales, otra fabrica troqueles para embalajes, con el 10 % de una tercera promueve la construcción de un hotel y la cuarta gestiona el patrimonio familiar -"cinco pisos"- Roig es, además, socio de un comercio familiar, "una tienda" de papelería.